tannvis
 
CardCard
 
Du er her:Forside-Innhold Tannvis-Tema i Tannvis-Tenner og graviditet

Tenner og graviditet

 

    
Under svangerskapet vil ofte matvanene endre seg. Måltidene blir hyppigere og det spises mer sukkerholdig kost. Dette gjør at en del gravide har lettere for å utvikle hull i tennene. Mange gravide vil også oppdage at tannkjøttet blir betent og blør lettere. Dette kan skyldes hormonelle forandringer. For å unngå problemer med tenner og tannkjøtt under graviditeten, er det viktig med et fornuftig kosthold og godt renhold.

---------------------------------------------------------------------------------

Se tematisert presentasjon: Graviditet og munnhygiene. 


-------------------------------------------------------------------------------
--


Hvordan ta vare på tennene under svangerskapet:

  • Spis regelmessig og unngå småspising mellom måltidene. Mellom-måltider bør eventuelt bestå av frukt eller grønnsaker i stedet for søtsaker.
  • Børst tennene grundig med tannkrem morgen og kveld. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten ca. hver 3. måned eller når busten spriker.
  • For å forebygge blødning fra tannkjøttet, bør man gjøre rent mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. For å komme til mellom jekslene, kan det med fordel brukes en tanntrådholder.
  • Ekstra bruk av fluor vil være med på å styrke tennene og forebygge hull. Dette finnes blant annet i form av skyllevæske og kan brukes daglig.


Kvalme og oppkast

En del gravide er plaget med kvalme og oppkast under svangerskapet. Magesyren er svært sur og kan tære på tannemaljen. Umiddelbart etter oppkast bør man derfor skylle munnen med vann eller fluorskyll. For å unngå å skade tennene, venter man helst en time med å bruke tannbørsten.Graviditet og tannbehandling:


                      ---------------------------------------------------------------------------------

Se tematisert presentasjon: Graviditet og tannbehandling. 


-------------------------------------------------------------------------------
--


Røntgenbilder: Røntgenbilder tatt med dagens digitale teknikk, krever svært lav stråledose og er derfor ikke skadelig for fosteret. Det er likevel vanlig å benytte et blyforkle ved røntgenopptak. Man bestemmer selv hvorvidt det skal tas røntgenbilder eller ikke.


Bedøvelse: Bedøvelse som brukes ved tannbehandling er ikke skadelig for fosteret og kan også brukes av ammende.

Tannbehandling: Vanlig tannbehandling kan stort sett utføres som normalt under svangerskapet. Om mulig, legges nødvendig tannbehandling til 2. trimester.

Akuttbehandling og smertelindring kan utføres ved behov under hele svangerskapet.

Ta også kontakt med tannlege eller tannpleier om du har spørsmål om tannhelse under svangerskapet. De kan gi god og korrekt informasjon om tenner og graviditet.
Copyright 2014 Tannvis ved Tannlege MK AS (Mva. 918 335 684) - E-post: solakrossen@colosseum.no Utviklet avAssist2net AS
 
 
Dine Logo