tannvis
 
CardCard
 
Du er her:Forside-Innhold Tannvis-Munnhygiene-Tenner og matvaner

Tenner og matvaner


Hver gang du putter noe i munnen får bakteriene hjelp til å danne en etsende syre. Det er denne syren som angriper tennene dine. Spyttet vårt er vår naturlige beskyttelse. Det skyller tennene rene og bidrar til å beskytte dem mot karies. Kalsium, fosfat og bikarbonat er viktige bestanddeler i spyttet. De to første stoffene hjelper mot å reparere begynnende kariesskader, og bikarbonat bidrar til å reduserer syreinnholdet i bakteriebelegget på tennnene. I spyttet finnes det også såkalte antibakterielle stoffer som hjelper til å forsvare munnhulens bakterier. Jo mer spytt jo bedre. Du kan øke spyttproduksjonen ved f.eks å tygge en sukkerfri tyggegummi.

Unngå småspising.

Svært mye av det vi spiser eller drikker inneholder sukker. Når du inntar noe som inneholder sukker starter syreanngrepet fra bakteriene umiddelbart. Det viktigste når det gjelder kosten er ikke hva vi spiser, men hvor ofte. Hvis man småspiser mellom måltidene rekker aldri munnen å nøytralisere syren. Risikoen for å få karies er da stor. Om natten er spyttproduksjonen ekstra lav, så om du spiser eller drikker noe som inneholder  sukker da vil syrepåvirkningen på tennene blir ekstra stor.
Copyright 2014 Tannvis ved Tannlege MK AS (Mva. 918 335 684) - E-post: solakrossen@colosseum.no Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå
 
 
Dine Logo