tannvis
 
CardCard
 
Du er her:Forside-Innhold Tannvis-Munnhygiene

Munnhygiene


Trykk på bildene eller tittel nedenfor for instruksjon av pusseteknikker:

              

    Pusseteknikk med tannbørste.              

Pusseteknikker med mellomromsbørste.


    
Munnen inneholder alltid mange bakterier. En del bakterier fyller en viktig funksjon, mens andre kan forårsake stor skade.

I Norge er vi flinke til å pusse tennene hver dag, og det er bra, men det samles likevel bakterier mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til. Når bakteriene blir liggende igjen over lengre tid, blir tannkjøttet irritert. Kroppens forsvar setter da i gang, og tannkjøttet vil hovne opp og blø.

Om bakteriene får ligge igjen, lukter det dessuten ganske ille, en lukt man selv ofte ikke kjenner fordi man er vant til den -men omgivelsene merker den.

Med en bra munnhygiene reduserer du betydelig risikoen for dårlig ånde, sykdommer som karies og tannløsning.
De siste årene har internasjonale studier vist en mulig sammenheng mellom tannkjøttsykdommen periodontitt og andre svært alvorlige sykdommer som hjerte/karsykdommer, diabetes, luftveissykdommer, svangerskaps komplikasjoner osv.

Undersøkelser viser at munnhulebakterier kan komme inn i blodstrømmen og føres gjennom kroppen. Derfor er god munnhygiene viktig ikke bare for å forebygge eller behandle sykdommer i munnhulen, men også for å bidra til god allmennhelse.

Daglig munnhygiene

Tennene våre er bygget for å vare lenge, men akkurat som resten av kroppen, eldes også munnen. Hvor raskt eller langsomt det går kan du være med på å påvirke ved å ta vare på tennene dine på riktig måte.

Velger du å bruke en manuell tannbørste foretas rengjøringen ved at du vinkler tannbørsten 45 grader mot tannkjøttet og skrubber frem og tilbake langs tannkjøttkanten mens du sakte fører børsten fremover. Start med den bakerste tannen på innsiden enten i overkjeven eller i underkjeven og beveg børsten sakte over til motsatt siden før du pusser utsiden av tannrekken.

Det er viktig å velge en myk tannbørste, uavhengig om du velger en manuell eller en elektrisk tannbørste.

Flere studier har vist at en elektrisk tannbørste med oscillierende bevegelser (dvs. at børstehodet roterer 180 grader frem og tilbake) kan gi en bedre rengjøring enn en manuell børsteteknikk. Uansett hvilken børsteteknikk du velger, er det viktig å rengjøre systematisk og TO ganger pr dag. Hovedhensikten på morgenen er å tilføre fluortannkrem på tennene, slik at de beskyttes mot karies (hull) En gang pr dag, og fortrinnsvis rett før leggetid er det viktig at du setter av noen minutter til en grundig rengjøring.

Bruk fluor morgen og kveld. Bruk alltid fluortannkrem - det holder med en centimeter på børsten. Fordel tannkremen rundt på tennene, og rengjør deretter tennene som beskrevet over. Det er en fordel om du unngår å skylle etter tannpussingen, men kun spytter ut overskuddet av tannkrem. På denne måten får fluortannkremen bedre effekt.

morgen og kveld. Bruk alltid fluortannkrem - det holder med en centimeter på børsten. Fordel tannkremen rundt på tennene, og rengjør deretter tennene som beskrevet over. Det er en fordel om du unngår å skylle etter tannpussingen, men kun spytter ut overskuddet av tannkrem. På denne måten får fluortannkremen bedre effekt.

Om du har økt risiko for karies anbefales det ofte ekstra fluortilskudd. Det kan være i form av fluortyggegummi, fluorskylling eller fluortabletter. Av og til fremstilles det også en spesiell skinne som du bruker hjemme i forbindelse med fluorgel.


Rommet mellom tennene utgjør en fjerdedel av tannflatene. Du etterlater dermed mer enn 25% av matrestene og bakteriene hvis du ikke gjør rent der!

Rengjør mellom tennene hver kveld, slik at munnen din er helt ren når du går og legger deg. Bruk en vokset tanntråd med en tykkelse som passer for dine tenner. Hold tanntråden mellom fingrene og før den opp og ned mot en tann av gangen.Det finnes også spesielle tanntrådholdere som kan brukes. Om det er lenge siden du har brukt tanntråd blør det av og til i begynnelsen. Dette skyldes at det er en betennelse i tannkjøttet som følge av at det har ligget mye bakterier der over lang tid. Om du er nøye med tanntråd hver kveld vil denne betennelse og blødningen forsvinne i løpet av noen uker.

Når det er større mellomrom mellom tennene eller når det er vanskelig å komme til med tanntråd lenger bak i munnen er det ofte bedre å bruke små mellomromsbørster for å få rengjort godt. Mellomromsbørster får du anbefalt korrekt størrelse på hos tannlegen.

 

 

 

Copyright 2014 Tannvis ved Tannlege MK AS (Mva. 918 335 684) - E-post: solakrossen@colosseum.no Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå
 
 
Dine Logo