tannvis
 
CardCard
 
Du er her:Forside-Innhold Tannvis-Barn og Ungdom-Skader/Traume

Skader/Traume

Melketenner:

                 Når små barn skader melketennene sine er det som regel fortennene i overkjeven det går ut over. Et traume mot en melketann vil ofte medføre at tannen blir slått løs eller at den endrer posisjon. Den kan også bli slått helt ut eller innover i kjeven. I det siste tilfellet kan man risikere at melketannen lager en skade i anleggene til de permanente tennene som ligger i kjeven. Det er begrenset hva tannlegen vil kunne gjøre med skadde melketenner.  Behandlingen vil ofte fokusere på å unngå skade av tannanlegget til den permanente tannen. 
   


Råd ved traume/ skadde melketenner:

  • Roe ned og trøste barnet. Fjern eventuelle løse tannbiter fra barnets munn. 
  • Ved mye blødning kan man forsiktig vaske bort blod for å få en oversikt over skaden.
  • Ta kontakt med offentlig tannlege for kontroll, dokumentasjon av skaden og videre oppfølging.


Behandling hos tannlegen:

Hos tannlegen vil skaden registreres og man vil forsøke å stille riktig diagnose. Det er viktig å finne ut om traumet også kan ha skadet de permanente tannanleggene.  Alt etter skadens omfang må barnet kontrolleres videre hos tannlegen.

Man skal også følge med selv og ta kontakt med tannlegen dersom:

  • Tannen skifter farge
  • Tannen blir stadig løsere
  • Det utvikles en kul eller hevelse i tannkjøttet over tannen
  • Barnet plages med vedvarende smerter eller ømhet ved spising.


Permanente tenner:

Også ved skader på det permanente (voksne) tannsettet er det viktig å få skaden vurdert av en tannlege så snart som mulig. Slik vil tannlegen kunne registrere skaden, stille diagnose, samt legge en behandlingsplan / plan for oppfølgning.

I tilfeller der den permanente tannen er slått helt ut, er det viktig finne denne så snart som mulig. Det er viktig at man ikke berører selve roten. Dersom tannens rot har synlig skit og smuss, bør denne rengjøres skånsomt i rennende vann. Alternativt kan den rengjøres i munnen, ved hjelp av eget spytt. Dersom barnet er ung av alder, kan foreldrene rengjøre tannen i sin egen munn.

Se mer informasjon i nettsiden: The Dental Trauma Guide. 
www.dentaltraumaguide.org/

 

 

Copyright 2014 Tannvis ved Tannlege MK AS (Mva. 918 335 684) - E-post: solakrossen@colosseum.no Utviklet avAssist2net AS
 
 
Dine Logo