tannvis
 
CardCard
 
Du er her:Forside-Innhold Tannvis-Barn og Ungdom-Daglig munnpleie

Daglig Munnpleie


Tannbørsting

Det er viktig å ta vare på melketenner, ettersom det kan være avgjørende for hvordan det går med de permanente tennene senere. Man starter med tannpuss to ganger daglig når den første tannen til barnet kommer til syne. Barn skal ha en tannbørste med lite og mykt børstehode, slik at det skal være lett å nå alle tennene, og at det ikke skal komme skade på tannkjøttet. Det viktigste i starten er ikke å få det rent, men å venne barnet til regelmessig tannbørsting. Korrekt børste-teknikk hvis man bruker en vanlig tannbørste er små skrubbebevegelser fra bakerste tann og fremover både på innsiden og utsiden. Teknikken er den samme både på barn og voksen. 
 
         


Tannkrem

Det er lurt å benytte tannkrem med god smak, og at den er spesielt beregnet på barn. Da har den korrekt mengde fluorinnhold. Ta en knapt synlig mengde tannkrem på tannbørste. En god regel er at mengden skal være like liten som barnets lillefingernegl frem til det er 6 år. Rundt skolestart kan mengden økes til en ertestørrelse. Vanligvis rekker det med bruk av fluortannkrem om man skal hindre at barnet utvikler hull i tennene, men fluortabletter som fås kjøpt på apoteket er også et bra supplement i tillegg til tannkrem. Følg de doseringene som er angitt på boksen. Ved høyt innhold av fluor i drikkevannet må doseringen reduseres. Dette får du informasjon om på apoteket.
 
  
 


Tanntråd

Når de permanente tennene kommer frem øker risikoen for hull mellom tennene, og det anbefales å starte med tanntråd allerede da.Tanntråd bør brukes hver kveld, og minimum 1-2 ganger i uken. Det bør være en voksen som er ansvarlig for rengjøringen av barnets tenner helt frem til 10-12 års alderen, da barnets finmotorikk ikke er ferdig utviklet før da. Mange barn har i dag tannregulering, noe som kan gjøre det mer krevende med korrekt renhold. Lytt til de råd som tannlege/tannpleier gir angående dette.
 
  


 


Copyright 2014 Tannvis ved Tannlege MK AS (Mva. 918 335 684) - E-post: solakrossen@colosseum.no Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå
 
 
Dine Logo