tannvis
 
CardCard
 
Du er her:Forside-Innhold Tannvis-Barn og Ungdom-Melketenner

Melketenner

Så fort den første tannen bryter frem skal man starte med tannpuss på barnet.

Altså når barnet er ca. 6 måneder. Dette for å bygge gode vaner, og for at den lille tanna skal få tilført en liten mengde fluor. Det skal bare såvidt være en synlig mengde tannkrem på tannbørsten. 

De nye permanente tennene starter å komme når barnet er ca 6 år, og barnetannkrem anbefales frem til de er ca 10 år. Det er viktig at barn bruker barnetannkrem,og ikke voksentannkrem fordi det er mer fluor i voksentannkremen.

Det er viktig å bruke en myk tannbørste, og det er noe som anbefales også til voksne. Barn skal ha små børstehoder, slik at man kommer til alle tennene.


Tips til bedre tannhelse hos barn:

    Begynn å pusse tennene på barna med én gang tennene kommer.

    Puss to ganger om dagen - med litt fluor. Regel: Det skal ikke være mer tannkrem på tannbørsten enn størrelsen på lillefingerneglen til barnet.

    Fluortabletter ikke nødvendig med mindre det er en grunn til at det brukes.


Slik vokser melketennene:


De første tennene dukker som regel opp ved seks måneders alder. Her er det riktig nok variasjon fra barn til barn, Det er ikke uvanlig at barnet ennå ikke har fått tenner når det fyller ett år, mens andre har fullt tannsett lenge før de fyller to. Noen har til og med fått de første tennene allerede før de blir født. Her følger en gjennomsnittlig utvikling og fremvekst av tenner hos babyer:

6-7måneder:

Først kommer de to midterste tennene i underkjeven, etterfulgt av de to midterste i overkjeven. Gommene blir gjerne litt ruglete og mørke rett før tannfrembrudd. Når tennene først viser seg ser de ut som små riskorn. Barnet kan ha lett feber og være små-irritabel rett før tannfrembrudd.  8 måneder:

Tennene ved siden av de fire første dukker opp både oppe og nede, Mange opplever at barnet sikler ekstra mye og har en sterk trang til å bite på ting. En kald bitering og kaldt vann å drikke kan lindre dette ubehaget.   

10-14 måneder:

De første jekslene dukker opp, en på hver side. Både oppe og nede. Fremveksten av tenner medfører ofte til at barna får røde prikker eller et eksemaktig utslett i kinnene. Dette er helt ufarlig, og forsvinner av seg selv. Men det er viktig å smøre kinnene med en god krem slik at huden ikke sprekker. Spør på apoteket hva de anbefaler her.  


16-20 måneder:

Mellomrommet mellom de fire fortennene og de første jekslene fylles av hjørnetenner både oppe og nede.  24-30 måneder:


Ett nytt sett med jeksler vokser frem bakerst i munnen. Tannfrembrudd kan også merkes på at barnet gjerne mister lysten på å spise fast føde. Grovbrødskiver og knekkebrød kan da med fordel erstattes med havregrøt, loff og annet som er lettere å tygge til det ikke er fullt så ubehagelig for de.   

Komplett tannsett:

Alle melketennene er nå på plass. Det er ikke uvanlig at barnet har fylt 3 år før alle tennene har kommet frem. Tennene kommer når de er klare, helt uavhengig av barnets øvrige vekst, helse og kosthold.

 
 


 

Copyright 2014 Tannvis ved Tannlege MK AS (Mva. 918 335 684) - E-post: solakrossen@colosseum.no Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå
 
 
Dine Logo