tannvis
 
CardCard
 
Du er her:Forside-Innhold Tannvis-Barn og Ungdom-Matvaner

Matvaner


Den vanligste årsaken til hull i tennene er småspising, uansett alder. Regelmessige matvaner er bra og altså like viktige for barn som for voksne.

Hver gang barnet putter noe i munnen som inneholder sukker dannes det syrer som etser på tennene. Etter omtrent en halv time har spyttet nøytralisert syrene, men om man småspiser klarer ikke spyttet å nøytralisere syrene, og barnet kan få karies (hull i tennene).

Generelt kan man si at mat som er bra for kroppen også er bra for tennnene. For eksempel gulrøtter og grovt brød bidrar til økt spyttproduksjon, noe som hjelper til med å nøytralisere syrene i munnen og spyle tennene rene.
Når barnet starter å spise vanlig mat er det bra å servere 3 ordentlige måltider pr dag. Mellom disse behøves kanskje 1-2 mellommåltider. Da rekker spyttet å nøytralisere syrene i munnen før neste inntak av mat og drikke. Et godt forslag til mellommåltid er frukt, brød, melk og/eller vann.

Når det gjelder godteri er det lurt å gi gode vaner her også ved å redusere godtespisingen til bestemte tider. Det beste er å spise godteri kun til festlige anledninger eller innføre lørdagsgodt. Om alt spises på en gang er det ikke mer skadelig enn annen føde som puttes i munnen.

Fakta om spytt:

I spyttet finnes det såkalte antibakterielle stoffer som hjelper til å beskytte munnen mot bakterier. Kalsium, fosfat og bikarbonat er viktige stoffer i spyttet. De to første hjelper til med å reparere tidlige kariesskader, mens bikarbonat er med på å redusere syremengden i bakteriebelegget på tennene.
Copyright 2014 Tannvis ved Tannlege MK AS (Mva. 918 335 684) - E-post: solakrossen@colosseum.no Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå
 
 
Dine Logo